Workshopul de cartografiere urbană
În anul 2018, într-o dinamică dictată de proiecte, colaborări și de începerea cercetării doctorale pe tema conceptualizării și implementării de sisteme de signalistică la Universitatea „George Enescu” din Iaşi, sub îndrumarea dnei Conf. Dr. Monica Pop, Tiberiu Teodor-Stanciu propune ideea realizării „Workshopului de Cartografiere Urbană” în cadrul programei de Design, în colaborare cu Ramona Costea, doctorand în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj, pasionat de tema memoriei şi de manifestările şi cultura acesteia în peisajul actual.
Atelierul de cartografiere apare ca o aplicare firească a tuturor căutărilor şi discursurilor aduse împreună până atunci – un atelier de „cunoaştere împreună” a oraşului, de înregistrare a pulsului identitar, un exerciţiu de cunoaştere reciprocă a unei mici comunităţi aduse împreună sub forma educaţiei şi sub pretextul explorării urbane, un exerciţiu de introspecţie a sinelui şi a oraşului pe care sinele îl percepe şi îl trăieşte.
De-a lungul celor cinci sesiuni de workshop coordonate de Tiberiu Teodor-Stanciu și Ramona Costea au susținut prezentări pe teme de specialitate și tururi urbane: Monica Pop, Mihai Bulai, Lucian Roșu, Liliana Petrovici, Sorin Iftimi, Oana Olariu, Alexandra Berdan și Ancuța Costandache.
„Workshopul de Cartografiere Urbană” fuzionează orizontul de preocupări a studenților de la trei facultăți din Iași, cea de arte vizuale, de geografie și de arhitectură. „Workshopul de Cartografiere Urbană” este despre persoane și personaje, despre oraș și urbanitate, despre design, turism și arhitectură, despre momente și locuri, despre emoții și amintiri, despre particular și general, despre interior și exterior, despre noi și ei, despre oamenii cetății și cetate, pe scurt, despre Iași.