Memorat

MEMORAT este un proiect de signalistică urbană în timp, o cronologie digitală a instanțelor orașului Iași, o incursiune în devenirea sa. MEMORAT este un proiect sinteză, un manifest, un proiect dedicat „Capitalei Moldovei” menit să o dezvăluie în toată gloria sa prin suprapunerea în mediul digital a peisajelor urbane care au căzut pradă de-a lungul timpului, cutremurelor, războaielor sau regimurilor politice. Memorat devine un discurs unificator, adunând, planuri de arhitectură, hărți, planuri ale orașului, memorii, jurnale, consemnări, fotografii, emoții și povești ale celor care au interacționat de-a lungul timpului cu orașul Iași. Toate aceste expresii ale aducerii aminte, ale memoriei coexistă într-un document tridimensional complet explorabil ce depășește în capacitatea sa de a exprima și transmite informații orice altă formă de monografie existentă până acum. Memoria nu este doar contextualizată în cadrul proiectul MEMORAT, ci devine un liant viu între mai multe domenii: artă, arhitectură, signalistică, antropoligie, sociologie, geografie, inginerie, urbanism, literatură sau filosofie.

Proiectul MEMORAT ia ființă în septembrie 2019 cu ocazia primei ediței a Festivalului Străzii Lăpușneanu la inițiativa lui Tiberiu Teodor-Stanciu, Ramona Costea și Cosmin Ceucă. Numitorul comun al inițiatorilor constă în pasiunea pentru arhitectură, urbanism, artă, signalistică, dar mai ales pentru devenirea istorică a orașului. Cu ocazia festivalului a avut loc și premiera primei reconstituiri digitale cu modele tridimensionale animate într-un parcurs urban ce prezintă Străda Lăpușneanu cu atmosfera și aspectul specific anilor 1930. Modificate, transformate, deteriorate sau uitate, peisajele urbane ieșene sunt readuse în prim plan pentru a putea fi experimentate și studiate împreună.

Asemenea unui veritabil sistem de signalistică urbană, MEMORAT este un loc de întâlnire a orașului cu el însuși, un loc al deciziilor și al raționalizării opțiunilor, o platformă de confruntare a concretului cu virtualul și a globalului cu localul. Astfel utilizatorul sistemului de signalistică spre trecutul orașului devine cu fiecare pas mai conștient de metamorfoza orașului, altfel greu de descifrat în contextul actual. Declanșator și condensator de memorie proiectul vizează crearea unei comunități responsabile în ceea ce privește patrimoniul construit al orașului Iași și în același timp a unui mediu propice pentru evocarea și transmiterea amintirilor colectate și traduse spațiul virtual.