Patrimoniul Evreiesc

„Uneori clădirile dorm, țin ochii închiși, se odihnesc, îşi amintesc şi chiar visează, mai ales atunci când peste ele se așterne o noapte densă a indiferenței. De cele mai multe ori, însă, clădirile țin ochii deschiși și privesc în timp – în timp ce se lasă privite. Țin ochii deschiși chiar și atunci când le e somn, de teamă să nu se uite. Clădirile privesc și te privesc prin ochii lor și prin ochii altora ce le-au privit cândva, dar mai ales caută – te caută cu privirea pentru a-ți spune povestea lor, iar dacă le accepți invitația, invevitabil vei fi răsplătit cu lumină.” (Tiberiu Teodor-Stanciu)

În 2020 am fost invitat alături de colega mea asist. dr. arh. Ramona Costea pentru a colabora în cadrul unui atelier în practica de vară pentru anul al II-lea a Facultății de Arhitectură din Cluj de către Șl. dr. arh. Smaranda Todoran. Atelierul cu titlul „Patrimoniul Evreiesc” avea în vedere realizarea unui material grafic de prezentare a vestigiilor evreiești din Cluj-Napoca sub forma unor cartoline.

Templul Martirilor, sinagogă și muzeu, este un proiect al Comunității Evreilor din Cluj Napoca prin care se coagulează o serie de activități sociale, religioase și culturale cu scopul de a cerceta, arhiva și pune în valoare o memorie greu încercată de evenimentele tragice ale secolului trecut. Materialele rezultate în urma practicii de vară îți găsesc astfel contextul perfect în care să scoată la lumină într-o manieră personală patrimoniul evreiesc din Cluj-Napoca.

Valeria Chelaru, doctor în istorie, ne-a pus la dispoziție o parte din cercetările realizate cu privire la istoria comunității evreiești în Cluj-Napoca și ne-a consultat pe parcursul atelierul cu privire la situația actuală a evreilor în Cluj.

Fotografii de arhivă, planuri, relevee și o excursie de studiu au stat la baza realizării de către studenți a unor cărți poștale care să spună povestea comunității evreiești din Cluj. În imaginile de mai sus puteți admira câteva din cartolinele realizate cu multă dedicare în cadrul acestui atelier.

Coordonatori: Șl. dr. arh. Smaranda Todoran, dr. Valeria Chelaru, asist. dr. arh. Ramona Costea și asist. dr. arh. Tiberiu Teodor-StanciuLeave a comment