Atelier Spre 01

Ilustraţiile „Atelier Spre” devin în cadrul expozițiilor veritabile invitații către arhitecturile ce au stat la baza alcătuirii lor. Ilustrațiile invită la interacțiunea cu orașul, la navigarea spațiului urban cu ochiul curios al exploratorului și cu mintea deschisă a călătorului, la a descoperi arhitecturile, momentele și arhitecturile Iașilor la pas, cu răgazul necesar înțelegerii.

Expozițiile „Atelier Spre” nu au nume, au doar un indice care reflectă numărul lor și asta tocmai pentru că expoziția în sine este un pretext pentru a descoperi oraşul, pentru a porni într-o expediție la pas după o scurtă vizită în galerie. Accentul cade astfel pe experiența stârnită de expoziție și nu pe exponate sau eveniment în sine; acestea sunt simple catalizatoare a experimentării arhitecturii în propriul ei decor.

Prima expoziție a avut loc la „Fablab Iași” cu ocazia inaugurării spațiului de coworking destinat tinerilor creatori. Fiind primul contact al publicului cu ilustrațiile „Atelier Spre” în format printat, expoziția a avut o tema deschisă în care toate categoriile, de la case, ferestre și felinare până la garduri au fost prezente. Expoziția a avut loc în sala numărul 2, sală care avea să devină principala scenă de desfășurare a evenimentelor găzduite de Fablab Iași. Astfel ilustrațiile „Atelier Spre” au devenit, preț de câțiva ani, parte din conferințe, workshopuri și prezentări.

Posterele expozițiilor reprezintă un manifest în sine; un manifest anti-exponat și pro-eveniment. Astfel posterul nu scoate în evidență una dintre ilustrațiile prezentate în expoziție ci capturează grafic sistemul de prindere al exponatelor. Acest mod de prindere diferă de la spațiu la spațiu și de multe ori este suficient de îndrăzneț pentru a produce ilustrații abastracte ce funcționează drept cârlig vizual, dar care pot fi descifrate cu adevărat abia în momentul participării la expoziție. Astfel, posterul „Atelier Spre” este o celebrare a participării, al evenimentului în sine, a lui „împreună”.