Traseul Memoriei

Aniversarea Centenarului Marii Uniri realizate la 1918 a condus la o serie de evenimente și proiecte prin care povestea celor 100 de ani, dar și a orașului Iași, capitală de război să fie aduse în prim plan pentru a fi dezbătute, înțelese și asumate. „Traseul Memoriei” este o continuare firească a proiectului „INTERFACES”, un proiect ce reflectă colaborarea dintre „Atelier Spre” prin implicarea lui Tiberiu Teodor-Stanciu și Cosmin Ceucă și Departamentul Centenar Iași reprezentat de Adriana Spătar. Cu o puternică încărcătură istorică și emoțională, „Traseul Memoriei” pornește pe urmele evenimentelor din perioada 1916-1918 când orașul Iași și-a recăpătat vremelnic statul de capitală –  ce i-a adus denumirea de „Capitală a Renașterii Naționale”.

Harta stradală de tip „yoh” (you are here) ne prezintă un oraș al personajelor construite, al clădirilor care astăzi au rol dominant în susținerea și propagarea culturii, dar care în perioada Primului Război Mondial au găzduit cele mai importante instituții ale statului. Un veritabil condensator de memorie, traseul împletește povestea orașului cu cea a personalităților care au scris istoria la Iași. Figuri precum, Regele Ferdinand, Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu, Ion I.C. Brătianu sau George Enescu însuflețesc poveștile clădirilor care au supraviețuit până azi. Traseul conține 35 de obiective vizitabile care, împreună, completează o pagină din istoria orașului Iași mai puțin cunoscută. Fiecare obiectiv reprezentat în în cel mai mic detaliu într-o serie de axonometrii izometrice este însoțit de o scurtă poveste ce paote fi lecturată pe verso în română și engleză. Pentru a oferi continuitate proiectului „INTERFACES” paginarea hărții este similară dar cromatica este complet adaptată „Traseului Memoriei” printr-o dominantă violet, simbol internațional al caselor regale, nobilimii și asociat cunoașterii încă din cele mai vechi timpuri. Nu mai puțin de 10 hărți au înnobilat centrul orașului Iași, dar cu siguranță cea de a unsprezecea constituie punctul principal de atracție, fiind amplasată în Tramvaiul Centenarului.

Harta este populată de 65 de clădiri reprezentate axonometric dintre care 30 sunt folosite pentru a contextualiza și a spori reconoscibilitatea traseului, iar 35 realizează parcursul istoric propriu-zis. Prezentate simultan cu statutul de astăzi și cel din perioada 1916-1918, clădirile devin portaluri către propriul nostru trecut ce se țese cu trecutul zbuciumat al Europei Primului Război Mondial. Consultând harta trecătorul poate astfel afla că actualul Palat al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași adăpostea Senatul și Ministerul de Război, Teatrul Național Vasile Alecsandri era folosit ca sediu al Parlamentului, Palatul Roznovanu servea ca sediu al Crucii Roșii Americane, în timp ce Casa Balș, Filarmonica, Palatul Liceului Militar, Colegiul Național și Colegiul Național Costache Negruzzi fuseseră transformate în spitale militare. Povești inedite precum cea a primarului George G. Mârzescu care și-a oferit locuința de pe actualul bulevard Carol I refugiaților sau a profesorului Ioan Paul care i-a găzduit pe Octavian Goga și Barbu Ștefănescu Delavrancea, în casa care urma să fie cunoscută drept „Casa Iluștrilor” fac de asemenea parte din bogatul depozitar de aminiri pe care îl constituie „Traseul Memoriei”. Adresabilitatea proiectului este sporită de un site dedicat Centenarului Marii Uniri sub titlul „Iași, capitala de război a României (1916-1918)”. Site-ul conține o hartă interactivă optimizată și pentru mobil prin intermediul căreia putem planifica traseul, verifica orarul fiecărui obiectiv și nu în ultimul rând afla mai multe informații despre cele 35 de povești propuse. Harta interactivă are acces la gps-ul mobilului și poate oferi sugestii de vizitare a unor obiective în timp real în funcție de locul în care ne aflăm în oraș. De asemenea modul de lecturare a hărții interactive poate fi realizat în funcție de clădirile a căror poveste dorim să o descifrăm, urmând parcursul propus de „Traseul Memoriei” sau doar navigând virtual Iașii din anilor 1916-198.

„Traseul Memoriei” este un proiect destinat ieșenilor și vizitatorilor deopotrivă, dar înainte de toate este o carte deschisă, o invitație adresată tuturor generațiilor de a contempla istoria, de a parcurge Iașii de astăzi în memoria Iașilor de ieri.