Harta Turistică Iași
„Salut! Bine ai venit la Iași, oraș plin de parcuri și de flori … dar ce-ți spunem noi ție? Dacă ții în mână această hartă și citești aceste rânduri știi deja unde ești, știi deja despre romantism, despre stilul de viață boem și despre parfumul electric al florilor de tei care se împletesc eclectic printre liniile de tramvai. Vai de cei care n-au ajuns încă aici! Tocmai de asta te încurajăm să explorezi Iașii la pas și să-i descoși poveștile, ca mai apoi să le spui și altora.
Cine vrea să vadă poze din vacanță, mai ales dintr-o vacanță la Iași? Dar o hartă? O hartă face cât 1000 de fotografii și unde mai pui că încape și în buzunar. Se ia o bucată de hârtie, se împăturește, se ilustrează, se lustruiește cu ochi de designeri, arhitecți, geografi și istorici până când harta iese perfect. Aceasta este harta perfectă a Iașilor, un oraș imperfect, pentru că aici perfectul nu e nici simplu nici compus și nici mai mult ca… Această hartă a orașului este însă perfectă pentru a călători, pentru a te rătăci, pentru a te dezrătăci, pentru a te plânge despre acest text inutil pe care încă îl citești, pentru a o pune sub cana de cafea, sau pentru a înveli resturile unei plăcinte care era prea mare pentru a fi înfulecată deodată, pentru a mima cântatul la acordeon, pentru a o face cadou sau pentru a o păstra drept suvenir. Aceasta este harta perfectă!
Dacă încă citești e clar că nu te uiți unde trebuie așa că-ți spunem tot noi: harta e plină de ilustrații, plină ochi de clădiri care mai de care mai vechi, mai muzee și mai biserici una ca cealaltă, de străzi, de alei, de pasaje, coridoare, cotloane și locuri care abia așteaptă să fie descoperite. Nu te rezuma la ce-ți oferă orașul, ieși, mergi cât să-l vezi de la distanță de pe colinele sale. De acolo vei descoperi un alt Iași în care zBuciumul e departe, iar liniștea oferită de păduri, rezervații geologice, podgorii și mănăstiri fortificate e aproape. Aproape se înserează și tu tot aici ești.
Gata! Fugi sau mergi încet, explorează în ritmul tău, mai bine să nu te împiedici, nu de alta, dar să venim și noi la voi cum ați fost și voi la noi!”
Acesta este textul care familiarizează utilizatorul cu harta, respectiv o scurtă descriere ludică a acesteia și a orașului pe care îl întruchipează.
Realizată pentru Asociația Destination Iași „Harta Turistică a Iașilor” se afla pe lista de priorități în cadrul Strategiei de Turism a Municipiului Iași și ZMI 2018-2030.
Necesitatea unei hărți turistice, bazată pe principiile clasice, dar și inovatoare, a plecat de la dorința Iașului de a se repoziționa față de vizitatorii orașului, de a le întregi imaginea experienței pe care o pot avea la Iași, de a le oferi atât un instrument util în timpul sejurului cât și un suvenir atractiv.
Conceptul grafic propune un material ușor de folosit, pe un format atipic, alungit, pentru a pune în evidență axa nord-sud a orașului, pe coordonatele Aleea Sadoveanu – Bulevardul Carol I – Str. Lăpușneanu – Bulevardul Ștefan cel Mare – Str. Palat – Podu Roș din care derivă, arborescent, traseele principale. Clădirile și locurile reprezentative ale orașului se suprapun peste un fond contrastant menit să pună în valoare și să dirijeze atenția către reperele turistice. Harta propune o viziune nouă asupra orașului, prin infografii și pictograme inovatoare, ușor de identificat în teren, care îmbină geometria, arta și viziunea ludică asupra spațiului turistic.
Fațadele clădirilor prezintă o cromatică bej-crem inspirată din realitate, însă acoperișurile sunt turcoaz pentru a sugera înveşişul metalic al celor mai importante monumente şi pentru a obţine unitate stilistică. Trama stradală este stilizată cu parcursuri atent ierarhizate pentru a facilita orientarea în spațiul urban. Zonele pietonale și piețele sunt marcate cromatic alături de trecători și pasaje care invită vizitatorul să descopere orașul la pas. Tramvaiele sunt personaje care animă harta orașului, subliniind accesibilitatea tuturor zonelor turistice ale orașului cu mijloace de transport ecologice.
Cealaltă față a materialului propune o focalizare pe zona centrală istorică a orașului, în fapt triunghiul dintre Palatul Culturii, Biblioteca Centrală Universitară și Mănăstirea Golia, cu un nivel de detaliu mai mare și cu prezența unor pictograme dedicate, concepute special pentru această hartă, care să pună în valoare atracțiile culturale, industria ospitalității și alte locuri utile. Este sugerat, de asemenea, un program de trei zile de explorare în Iași, pe axele „Platoul de Aur”, „Orașul de Sus” și „Colinele Iașului”, alături de recomandări de petrecere a timpului liber: tururi de oraș, suveniruri și artizanat, produse locale făcute în Iași, galerii de artă, cafenele de specialitate, restaurante (tradiționale, rafinate, internaționale, bistrouri) și baruri cu viață de noapte.
De menționat este faptul că harta este unică în România prin conceptul grafic propus, care-l situează la granița dintre un proiect de cartografiere afectivă a arhitecturii și spațiului urban și unul de geografia turismului. Astfel, sperăm că, pe lângă utilitatea turistică, această hartă să devină și un reper pentru proiectele viitoare de revitalizare urbană, pentru creșterea imaginii și atașamentului locuitorilor față de centrul istoric al orașului.
Harta este disponibilă pentru cei interesați la Centrul de Informare Turistică din str. Arcu nr 5, alături de alte hărți și materiale informative despre Iași, iar în format electronic o puteți găsi pe site-ul: https://destinationiasi.ro/
Leave a comment